Horeca Handleiding: hoe vind ik het juiste personeel?

Goed personeel in de Horeca - Horeca personeel vinden voor restaurants
Home » Blog » Horeca Handleiding: hoe vind ik het juiste personeel?
Ben je op zoek naar manieren om het juiste personeel voor jouw horecabedrijf te vinden? Dan ben je niet de enige. Veel ondernemers in de horeca ervaren uitdagingen bij het werven van gekwalificeerd en gemotiveerd personeel.

In deze handleiding delen we tips en adviezen die gebaseerd zijn op best practices en ervaringen uit de horeca. We bespreken verschillende methoden die je kunt toepassen om personeel te werven, sommige tips komen misschien als een verrassing!

Lees verder om te ontdekken hoe je op een effectieve manier personeel kunt werven voor jouw restaurant. We hebben alle belangrijke strategieën voor je op een rijtje gezet.

inhoud

1. Maak gebruik van online vacatureplatforms en sociale media

Online vacatureplatforms zijn een populaire en effectieve manier om personeel te werven.

Plaats je vacatures op bekende platforms zoals Indeed, LinkedIn, Glassdoor en HorecaJobs (NL).

Zorg ervoor dat je vacaturetekst duidelijk en aantrekkelijk is, met een goede beschrijving van de functie, de vereisten en de voordelen.

Gebruik ook aantrekkelijke afbeeldingen, pakkende teksten en relevante hashtags om de aandacht te trekken van potentiële kandidaten en beter gevonden te worden door potentiële kandidaten

Vergeet ook niet om je medewerkers te vragen om de vacatures te delen met hun eigen netwerk.

2. Organiseer een wervingsdag of open sollicitatie

Een wervingsdag of open sollicitatie kan een effectieve manier zijn om potentiële kandidaten te ontmoeten en te beoordelen.

Door een speciale dag te organiseren waarop geïnteresseerden langs kunnen komen voor een kennismaking, kun je een eerste indruk krijgen van hun persoonlijkheid, motivatie en vaardigheden.

Dit geeft je de mogelijkheid om direct contact te leggen en potentiële kandidaten te selecteren die passen bij jouw bedrijf.


Kort samengevat heeft een openbare wervingsdag 5 grote voordelen:

 1. Toegang tot diverse kandidaten.
 2. Efficiëntere wervingsprocedure.
 3. Directe interactie en observatie van je kandidaten
 4. Mogelijkheid tot praktische evaluaties en testen
 5. Versterking van de merkbekendheid.

3. Bied aantrekkelijke werkomstandigheden

Uiteraard is het belangrijk om aantrekkelijke werkomstandigheden te bieden om personeel aan te trekken en te behouden.

Denk hierbij aan een goede werk-privébalans, een eerlijke beloning, mogelijkheden voor persoonlijke groei en ontwikkeling, een positieve werkcultuur en waardering voor de inzet van je medewerkers.

Door te investeren in je personeel en te zorgen voor een prettige werkomgeving, vergroot je de kans dat talentvolle mensen graag bij jou willen werken.

Personeel vinden als restaurant - Horeca Handleiding - RestoManager

4. Werk samen met horeca-opleidingsinstituten en -organisaties

Horeca-opleidingsinstituten en -organisaties zijn waardevolle partners bij het vinden van gekwalificeerd personeel.

Neem contact op met lokale opleidingsinstituten, zoals hotelscholen en culinaire academies, en informeer naar mogelijkheden tot samenwerking.

Je kunt bijvoorbeeld stages aanbieden aan studenten of deelnemen aan banenmarkten en carrière-evenementen die door deze instellingen worden georganiseerd. Op deze manier kun je direct in contact komen met gemotiveerde en goed opgeleide kandidaten die interesse hebben in een carrière in de horeca.  

5. Maak gebruik van flexi’s en jobstudenten

Een effectieve manier om het juiste personeel voor je horecabedrijf te vinden, is door gebruik te maken van flexi’s en jobstudenten. Flexi-jobs bieden flexibiliteit voor zowel werkgevers als werknemers en stellen je in staat om snel extra personeel in te schakelen tijdens drukke periodes. Ze brengen vaak ervaren werknemers uit de horeca met zich mee die flexibel kunnen werken op basis van de behoeften van je bedrijf.

Daarnaast zijn jobstudenten waardevolle tijdelijke arbeidskrachten. Ze zijn gemotiveerd om ervaring op te doen in de horeca en kunnen jonge en energieke medewerkers zijn.

Het werken met flexi’s en jobstudenten geeft je de mogelijkheid om potentiële vaste medewerkers te testen voordat je ze een volledig dienstverband aanbiedt.

Zorg wel dat je duidelijke afspraken maakt over hun werkuren en taken. Bied hen begeleiding en training, zodat ze effectief kunnen bijdragen aan je horecabedrijf.

6. Maak gebruik van employer branding

Investeer in employer branding om jouw horecabedrijf als aantrekkelijke werkgever te profileren.

Bouw een positief imago op door testimonials van huidige medewerkers te delen, successen te benadrukken en de werkcultuur te tonen via social media.

Zorg voor goede arbeidsvoorwaarden, zoals flexibele werktijden, groeimogelijkheden en een gezonde werk-privébalans.

Maak gebruik van een duidelijke vacaturetekst die de missie en waarden van jouw bedrijf benadrukt. Met sterke employer branding trek je talent aan dat zich verbonden voelt met jouw bedrijfscultuur en draagt bij aan het succes van jouw horecabedrijf.

7. Gebruik je eigen website

Om goed personeel voor je horecabedrijf te vinden, is effectieve reclame op je website essentieel. Creëer dus aparte URL of pagina gericht op vacatures en personeelswerving. Optimaliseer deze pagina met relevante zoekwoorden zoals “horeca vacatures” en “personeel gezocht in de horeca” om vindbaarheid te vergroten.

Maak gebruik van interne linkbuilding door relevante links naar de vacaturepagina te plaatsen, zoals in de navigatiebalk of in gerelateerde blogartikelen. Hiermee verbeter je de SEO en maak je het eenvoudig voor bezoekers en zoekmachines om de vacatures te vinden.

Zorg voor een gebruikersvriendelijke en informatieve vacaturepagina met heldere en aantrekkelijke vacatureteksten. Voeg relevante informatie toe over je restaurant, functie-eisen en het sollicitatieproces. Gebruik visuele elementen zoals afbeeldingen of video’s om de interesse van potentiële kandidaten te wekken en hen een beter beeld te geven van je bedrijfscultuur, dit vergroot de kans op sollicitaties van gekwalificeerd personeel voor je restaurant!

Hulp nodig bij het beheer van je eigen website? Laat ons je helpen!

Conclusie

Met deze extra tip heb je nu in totaal 7 waardevolle strategieën om het juiste personeel voor jouw horecabedrijf te vinden.

Schenk aandacht aan volgende punten om personeel te vinden in de horeca:

 • online vacatureplatforms
 • sociale media
 • wervingsdagen
 • aantrekkelijke werkomstandigheden
 • je eigen netwerk
 • het gebruik van flexi’s en jobstudenten
 • investeren in employer branding
 • je eigen website inschakelen

Als je al deze punten toepast, vergroot je de kans op het aantrekken van gemotiveerd, gekwalificeerd en enthousiast personeel dat past bij jouw horecabedrijf of restaurant!

FAQ


Hoe vind ik het juiste personeel voor mijn horecabedrijf of restaurant?

Je kunt het juiste personeel voor je horecabedrijf vinden door:

1. Gebruik te maken van online vacatureplatforms en sociale media
2. Een wervingsdag of open sollicitatie te organiseren
3. Aantrekkelijke werkomstandigheden te bieden
4. Samen te werken met horeca-opleidingsinstituten en -organisaties
5. Gebruik te maken van flexi’s en jobstudente
6. te investeren in employer branding
7. Je eigen website in te schakelen


Welke online vacatureplatforms zijn geschikt voor het werven van horeca personeel?


Populaire online vacatureplatforms voor het werven van horeca personeel zijn Indeed, LinkedIn, Glassdoor en HorecaJobs.


Hoe wordt ik als restaurant een aantrekkelijke werkgever?


Profiteer van employer branding door testimonials van huidige medewerkers te delen, successen te benadrukken en de werkcultuur te tonen via social media.

Bied goede arbeidsvoorwaarden en gebruik een vacaturetekst die de missie en waarden van je bedrijf benadrukt.

Deel dit bericht

Beroep doen op RestoManagers expertise?