Moet ik betalen voor muziek in mijn zaak?

Niets gezelliger dan de juiste achtergrondmuziek in je zaak. Maar moet ik betalen voor muziek in mijn zaak? En vooral, aan wie betaal ik? We vatten het kort voor je samen.

Wie moet ik betalen?

Zodra er publiekelijk muziek wordt afgespeeld in horecazaken, is de vergoeding aan SABAM (en billijke vergoeding) verschuldigd!

Sabam is de Belgische Vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers. Kort samengevat int en verdeelt Sabam de vergoeding voor het publieke uitvoeringsrecht.

Dit geldt voor elke onderneming of zaak. Het principe is eenvoudig. Vanaf je muziek afspeelt waarvan je niet zelf de auteur, uitvoerder of producten bent, zal je een vergoeding verschuldigd zijn. 

Toch is niet enkel Sabam verantwoordelijk. Ook Playright en Simim innen en verdelen deze vergoeding. Voor de praktische opvolging hebben Playright en Simim een mandaat gegeven aan twee inningspartners: 

  • Honebel voor de horeca en polyvalente zalen.
  • Outsourcing Partners voor de andere economische sectoren en de tijdelijke activiteiten.

En streamen dan?

Het afspelen van muziek via Youtube, Google Play, Napster of streamingdiensten zoals Spotify of Deezer is niet toegelaten voor commercieel gebruik.

Zowel als u permanent muziek afspeelt of een eenmalig event organiseert, moet u betalen. Hier wordt dus helaas geen onderscheid in gemaakt.

De betaling van deze vergoeding slaat eigenlijk op het zogenaamde “auteursrecht”. Deze organisaties zorgen er dus voor dat deze artiesten het loon krijgen waar ze voor gewerkt hebben. 

Effectieve aangifte

Via MyUnisono kan je je aanvraag voor de Billijke vergoeding samen met je Sabam-aanvraag indienen. Zowel de facturatie  als de aanvraag gebeuren samen. Twee vliegen in één klap.

Een overzicht van de aangerekende tarieven kan je hier terugvinden. Deze kunnen echter verschillen afhankelijk van het soort zaak dat je runt. Zo is er een verschil tussen frituren, restaurants en danscafés. 

Deel dit bericht

Ontdek meer

© 2020 - 2023 RestoManager.net gemaakt voor RestoManager.
Ook een website nodig? Contacteer ons op 09 277 45 92 of [email protected]